Ik fiets er al maanden langs. Dat zonnige hoekpand aan het Gedempte Zuiderdiep, met lichtblauwe muren, citroenen boven de bar en een stijlvolle, frisse inrichting: Zeste. De tafels altijd keurig gedekt, de sfeer een tikkie Mediterraans. Vanavond is het eindelijk zover, ik schuif aan met foodie vriendin Monique, en we gaan ons compleet laten verrassen.
Het is woensdagavond. We komen op tijd binnen en het is nog lekker rustig. We krijgen een gezellig rond tafeltje toegewezen naast de lange bar. Met uitzicht op de open ruimte en zachte kleuren om ons heen: lichtblauw, warm geel, licht hout. Alsof we zo een terras in Zuid-Frankrijk op zijn gerold, maar dan zonder zand tussen onze tenen.
Een warm welkom in mediterrane sfeer
De bediening is top. De ober ontvangt ons vriendelijk, maakt een grapje, is oprecht geïnteresseerd in wat we vinden van de gerechten en denkt actief mee. Zijn collega helpt ons met het kiezen van een passende wijn. Omdat ik een paar visgerechten op het oog heb, ga ik voor de Fleur de Charlotte Chardonnay Reservé uit de Languedoc. Geen spijt van: fris, vol, perfect bij wat er komen gaat.
Shared dining op z’n best
Zeste werkt met een concept dat Monique en ik geweldig vinden: shared dining. Je kiest samen een paar kleine gerechten per ronde – voorgerechten, hoofdgerechten, nagerechten – en deelt alles. Perfect voor mensen die niet kunnen kiezen, of gewoon álles willen proeven.
De keuken is geïnspireerd op het zonovergoten zuiden van Europa. Denk: invloeden van de zee, veel olijfolie, frisse zuren, kleurrijke presentatie en bijzondere smaakcombinaties. Wat opvalt is de creativiteit: klassieke ingrediënten krijgen hier een nieuwe twist.
Oesters, burrata en ‘leuke bloemetjes’
We starten met oesters. Die worden hier geserveerd met een schuim van Bloody Mary – en wow, dat werkt verrassend goed. De ziltige smaak blijft subtiel op de achtergrond, terwijl de pittige tomatensmaak van de Bloody Mary de textuur spannend houdt. Monique zegt: “Eigenlijk heel toegankelijk, zo.” En dat klopt helemaal. Je bestelt ze per stuk, dus je kunt rustig ‘oefenen’ of gewoon eens iets nieuws proberen.
Verrassende combinaties: aubergine, shortrib en BBQ prei
We kiezen een paar gerechtjes die ons nieuwsgierig maken. De aubergine bijvoorbeeld – gebakken in een soort rokerige BBQ-saus, met gerookte yoghurt en de citrusvrucht kumquat. Geen idee wat we kunnen verwachten, maar wat een verrassing! De rokerige smaak en frisse zuren maken het ineens een totaal ander gerecht dan ik gewend ben. Dit smaakt nergens naar ‘gewoon’ aubergine. Heerlijk.
Daarnaast de BBQ-prei, geserveerd met romesco en romige ricotta. Een combinatie die klinkt als comfort food, maar dan op een elegante, spannende manier gebracht. We knikken naar elkaar: dit is dus hoe je groenten tot ster van het bord maakt.
Ook de short rib maakt indruk. Geserveerd met krokante polenta en dukkah – dat is een Egyptisch kruidenmengsel met nootjes en zaadjes, voor een crunchy bite en kruidige kick. Supermals vlees, diepe smaak en weer zo’n bordje waarvan je denkt: hoe krijgen ze dat voor elkaar?
Een avondvullend feestje (met perfecte toetjes)
De sfeer blijft de hele avond gemoedelijk en ongedwongen. Geen gedoe, gewoon lekker eten, goede wijn, fijne muziek op een volume dat je gesprek niet overschreeuwt.
Aan het eind van de avond zijn we voldaan, maar er is altijd ruimte voor iets zoets. We delen de perzik met getoaste witte chocolade en vlierbloesem. Serieus: alleen daarvoor zou ik morgen weer reserveren.
En dan… net als we onze jassen aantrekken, komt de ober nog even terug. “Wacht! Jullie mogen mijn zelfgemaakte limoncello niet missen.” En wat een afsluiter. Zacht, fris, huisgemaakt en zó lekker. We vertrekken met een grote glimlach.
Waarom je Zeste niet wilt missen
Zeste is geen standaard restaurant. Het is een plek waar je proeft, ontdekt, verrast wordt. Waar de keuken aan mediterrane tradities een creatieve draai geeft en waar de bediening oprecht plezier lijkt te hebben in wat ze doen. Van gegrilde octopus met courgette tot ravioli met schapenkaas en cèpes. Of de côte de boeuf voor twee. Je kunt hier alle kanten op, óók als je vega eet.
Vier het leven bij Zeste
Of je nou een Stadjer bent die zin heeft in iets nieuws, of een bezoeker die een avond lang wil genieten van smaken, verrassingen en een beetje Zuid-Europa in Groningen: Zeste is echt een parel. Zie ik je daar?
Praktisch
Adres Zeste: Gedempte Zuiderdiep 39, Groningen
Openingstijden:
Ma- do: 18:00 – 24:00
Vr -za: 17:30 – 24:00
Zo: 18:00 – 23:00
Terras? Zeker weten!
Tip
Als je eerst nog even lekker buiten wilt zitten, heeft Zeste een speciale borrelkaart voor op het terras. Leuk idee om alvast wat te proeven (en te nippen van een goed glas wijn).
Eet jij ook graag bij Zeste? Deel jouw favoriete gerecht van de kaart hieronder.